Pi Coin Nedir? Pi Network Güvenli Midir? Nasıl Kayıt Olunur?

05.02.2021
Pi Coin Nedir? Pi Network Güvenli Midir? Nasıl Kayıt Olunur?

Son günlerde adını sık sık duyduğumuz PiCoin nedir? Güvenli midir? Nasıl kayıt olunur gibi soruları yanıtlayacağız. İşte diğer coinlere göre daha faklı bir sistem ile işleyen Pi Coin hakkında merak edilenler.

Pi Network Nedir Ne İşe Yarar?

Pi Network bir mobil uygulamadır. Bu uygulamaya akıllı cihazlardan günde sadece 1 kez giriş yapılarak mining işlemi yapılıyor. Bir referans kodu ile sisteme giriş yapıyorsunuz. Size ait referans kodu ile kayıt olan arkadaşlarınız 1 pi kazanıyor. Sizde davet ettiğiniz arkadaşlarınız aktif olarak kazım yaptıklarında pi kazım katsayınızı belirli oranda artıyorsunuz. 24 saat boyunca bir kez Pi Network uygulamasına girip mining yapmanız yeterli oluyor.

3 gün boyunca bu şekilde devam eden kazımın ardından, yeni bir aşamanın kilidi açılıyor. Bu aşama da 5 aktif kazım yapan arkadaşınızı Güvenlik Çemberine ekliyorsunuz bu şekilde kazım katsayınız bir miktar daha artıyor.

Pi Coin Piyasa Değeri Nedir? Borsaya Ne Zaman Girer

Pi’nin şuanda maddi bir değeri yok ancak girişimler devam etmekte. Yakın zamanlarda 10.000 Pi karşılığında pi.app domaini ve 1850 pi karşılğında bir laptop satıldı. Pazar oluşturulmaya yavaş yavaş başlanıyor. Ancak az önce de dediğimiz gibi şuan için bir borsa karşılığı yok. Tıpkı Bitcoin‘in ilk zamanları gibi fakat pi coin bu aşamada biraz daha hızlı bir şekilde ilerliyor.

Pi Network Hakkında Detaylı Bilgi

Pi, Stellar platformu temel alınarak oluşturulan yeni bir kripto varlık. Platform henüz beta sürecinde topluluğa açılarak normalde Stellar platformunda madencilik imkanı bulunmamasına rağmen, sunduğu geliştirmeler ile madenciliği simüle ederek üretilen bu dijital varlığın, meritokrasi temelli bir dağıtım modeli ile paylaşımının yapılmasına olanak sağlıyor.

Madenciliği yapılan diğer çoğu kriptoparada olduğu gibi Pi’de de yarılanma (halving) söz konusu. Yarılanma tetikleyicisi ise üye sayısı. Mevcut üye sayısı 10 sayısının her yeni kuvvetine ulaştığında (yüz bin, bir milyon, on milyon…) mobil madencilerin temel kazım hızları (pioneer + contributor) yarıya iniyor. Böylece zaman içinde Pi’nin nadir elde edilen bir dijital varlık olarak değerini koruması ve arttırması öngörülüyor.

Uygulama, kazımı başlattığımız andan itibaren bize 24 saatlik periyotlar halinde, her saniye Pi kazandırıyor. Üç adet 24 saatlik kazım periyodunu tamamladığımızda katkıcı rolüne kavuşuyor ve güvenlik çemberi kurabiliyoruz. Güvenlik çemberine istediğimiz kadar üye ekleyebiliyor fakat bunların yalnızca 5 tanesinden faydalanabiliyoruz. Çemberdeki her üye temel kazım hızımızı ve dolayısıyla toplam kazım hızımızı %20 artırıyor (5 üye ile %100+ e kadar)

Konunun ana fikrinden uygulama detaylarına doğru sapmadan projenin amacı ile devam edelim:

Pi dünyanın en yaygın olarak kullanılan kriptoparasını üretmeyi ve bu kriptopara ile Pi Platformunda üyeler arası bir dijital pazar bünyesinde yapılan ürün/hizmet alışverişleri ile büyük ölçekli bir ekonomi yaratmayı hedefliyor. Bu ekonomi ayrıca akıllı kontrat desteği ve uygulama ana ekran bloğu sayesinde, üyeler ve platform dışından geliştiriciler tarafından merkeziyetsiz uygulamalar ve ana ekran ücretli tanıtımları ile desteklenecek.

Tüm bu aktiviteler zaman içerisinde serbest piyasa ekonomisi ile Pi’nin üyeleri arasında kabul gördüğü bir fiyat oluşumuna yön verecek. Ardından Pi kendi ana blokzincirine yerleşecek ve borsalarda listelenebilir hale gelecek. Tüm bu gelişim süreci sayesinde milyonlarca Pi kullanıcısının elinde, fiyatı konusunda kitlelerce uzlaşmaya varılmış bir kriptopara (PI) olacak ve bu da Pi’ye sahip olmak isteyen borsa kullanıcılarının Pi’yi değerinin altında satın alabilmesinin önüne geçecek.

Bir başka deyişle Pi’nin başarısı, topluluğun müşterek katkılarına, kullanımına ve benimsemesine bağlı. Pi ile bir değer üretmek topluluk olarak sizin elinizde. Pi’den fayda sağlayabilmek için tüm üyelerin odaklanması gereken şey; dijital pazar sürecine, Pi ekosistemine ve ekonomisine reel üretim veya tüketim ile nasıl katkıda bulunabilecekleri olmalıdır.

-Borsaya ne zaman “düşer”?

– Öncelikle bu soruyu sorarken gösterdiğiniz yaratıcılıktan ötürü hepinizi tek tek kutlamak istiyorum. “Ne zaman çıkacak?, ne zaman borsaya düşecek?, ne zaman açıklanır?” gibi farklı kalıplarla geliyor karşımıza.

Pi’nin borsalarda listelenebilmesi için öncelikle kendi ana blokzincirine geçmesi gerekiyor (Mainnet). Fonksiyonu olmayan bir dijital varlığı farklı para birimleri karşısında işleme sokamazsınız.

Coinler kendi blokzincirlerinin birebir aynısı olarak fonksiyon gösteren kopya bir blokzincir üzerinde dahili olarak işlemlerini test eder. Bu Testnet olarak adlandırılır. Dolayısıyla Pi’nin tüm fonksiyonlarını test edebileceği bu süreci tamamlaması, platformun hatasız ve müdahalesiz bir şekilde çalıştığının ve çalışacağının ispatlanması gerekiyor.

Ancak bundan sonra Mainnet’e geçebiliriz ve ancak Mainnet’ten sonra borsalar bizi listelemeye karar verebilirler.

-Bu uygulama cihazımı madencilik yapmak için kullanıyor mu?

Hayır kullanmıyor.

Uygulamada arkaplanda dağıtımı yöneten mekanizma şu şekilde işliyor:

Her üye yıldırım ikonuna tıklayıp bir kazım periyodu başlattığında o kullanıcı adına Pi sunucularına “Aktif”, bu kazım periyodu bittiğinde ise “Pasif” mesajı işleniyor. Kullanıcı aktif göründüğü tüm zamanlar boyunca saatlik temel kazım hızı kadar Pi bakiyesine işleniyor. Bunun yanısıra o zamanlar boyunca aktif görünen her referansı için de temel kazım hızının %25’i kadar Pi bakiyesine işleniyor.

Eğer bir kazım periyodu devam ederken “Menu > Profile > Sign Out” yolu ile çıkış yaparsanız kazımınız yine sonlanıyor fakat bu sefer “Pasif” mesajı yerine “İptal” mesajı işleniyor ve en son “Aktif” konuma geçtiğiniz andan o ana kadar geçen sürede bakiyenizde biriken bütün Pi geçersiz sayılıyor ve bakiyenizden düşülüyor.

-KYC Nedir?

KYC – Know Your Customer yani Müşterini Tanı demektir. Kullanıcının gerçek bir kişi olduğunu, temel olarak fotoğrafı ve kimliği ile ispatladığı bir doğrulama yöntemidir. Farklı projelerin farklı ihtiyaçlarına çözüm üretmek üzere değişik uygulama yöntemleri olabilir. KYC’nin bu bölümde bizi ilgilendiren kısmı, KYC doğrulaması yapmayan üyeler tarafından üretilmiş tüm bakiyelerin silinecek olması.

-Güvenlik Çemberi Nedir?

Güvenlik Çemberi Pi blokzincirinin ana yapılarından biridir ve kullandığımız SCP algoritmasının temelini oluşturur. SCP algoritması sistem üzerindeki nodeların (blokzinciri izleyen, onaylayan, kaydeden ve işleyen düğümler) kendi aralarında gruplar oluşturması yoluyla bir oybirliğine ulaşma yöntemidir.

Bir çember kurarak:
“Ben, bir Pi üyesi olarak, Pi blokzincirinde gerçekleşen işlemleri bu belirttiğim üyeler ile izleyip onaylayacağım.” demiş oluyoruz.
Bunu yaptığımız için de sistem bizi 5 kişiye kadar her kişi için %20, toplamda %100 ekstra kazım hızı ile ödüllendiriyor.

-Uygulamayı açık tutmam gerekiyor mu?

Hayır gerekmiyor.

Yıldırım ikonuna basıp kazım periyodunuzu başlattıktan sonra uygulamayı da, interneti de, telefonu da kapatsanız, Pi kazanmaya devam edersiniz.

Üstte de bahsettiğimiz gibi siz Pi’yi üretmiyor, sizin için önceden üretilmiş kısmını zaman içinde katkılarınız doğrultusunda biriktiriyorsunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
Hümeyra
humeyraa.com kurucusu ve blog yazarı.