Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir? İşte Detaylar.
Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan, dünya sağlık örgütünün pandemi olarak ilan ettiği koronavirüs salgınına karşı güçlü bir bağışıklık sistemi gerekiyor. Peki bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Ne gibi gıdalar tüketmek gerekir? işte tüm bu soruların cevabını sizler için bir araya getirdik.
Korona virüs salgınında ayakta kalmak virüsün etkilerinden en az zarar ile kurtulmak için sağlam bir bağışıklık sistemi gerekiyor. Bağışıklık sistemini destekleyen gıdaları tüketmek ise bu konuda oldukça önemli bir rol oynuyor. Ancak bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaları öğrenmeden önce bağışıklık sistemini öğrenmekte fayda olacağını düşüyorum.
Bağışıklık Sistemi nedir?
Bağışıklık sistemi, organlardan, hücrelerden, proteinlerden ve dokulardan oluşur. Bütün bu bileşenler vücut da oluşan enfeksiyon veya hastalığa neden olan virüs ve bakteriler ile savaşan bedensel süreçleri meydana getirir.
Bağışıklık sistemini şu şekilde düşünebiliriz, virüs ve bakterileri nasıl yenebileceğini öğrenebilen bir savunma mekanizması. Günümüzde bir çok hastalığın aşısını daha bebekken yaptırırız. Aşılar aslında bağışıklık sistemini, o virüslerle yada bakterilerle nasıl savaşması gerektiğini konusunda eğiten zayıflatılmış virüs ve bakterilerden oluşur. Kızamık aşısı olduğunuzda Vücudunuza zayıflatılmış kızamık virüsü enjekte edilir. Zayıflatılmış virüsü yenen bağışıklık sisteminiz o virüsü tanımış olur ve bir daha karşılaştığında ne yapacağını bilir.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir? Yaşam Tarzı Nasıl Olmalıdır?
Bağışıklık sistemini etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Bu sistem vücudunuzdaki diğer sistemler ile koordine bir şekilde çalışır. Güçlü bir bağışıklık sistemi sadece beslenme ile değil aynı zamanda yaşam tarzı ve alışkanlıklarınızda ki bir kaç değişikle daha da güçlü bir hale gelebilir. İşte bağışıklık sistemi nasıl güçlenir sorusunun yaşam tarzı yönünden cevabı;
- Sigara içmemek
- Sağlıklı kiloyu korumak
- Düzenli olarak eğersiz yapmak
- Alkolden kaçınmak
- Yeterince uyumak
- Stresi en aza indirmek
- Doğru el yıkama ve ağız hijyenini sağlamak
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi gıdalar tüketilmelidir?
Dengeli ve sağlıklı beslenmek bağışık sistemini güçlü kılmak için yapılacak en faydalı şeylerden biridir. Öncelikle belirtmeliyim ki organik gıdalar tüketmek sizin için en doğru olanı olacaktır. Katkılı ve ambalajlı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak kaliteli bir yaşamında en önemli faktörlerindendir.
Yaban Mersini: İçeriğinde antioksidan özelliği bulunan yaban mersini, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek açısından oldukça faydalıdır. 2016 yılında yapılan bir araştırmada flavonoidlerin solunum yolu bağışıklık sisteminde büyük rol oynadığı tespit edilmiştir. Flavonoidler bakımından zengin olan yiyecekleri tüketenlerde üst solunum yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığı alma oranının çok daha düşük olduğunu belirlemişlerdir.
Yaban mersini hakkında yapılan bir araştırmada ise flavonoidler bakımından çok zengin olduğunu ortaya koymuştur. Kolaylıkla bulabileceğiniz bu şifa deposu bitki solunum yolu problemlerine ve bağışıklık sisteminin güçlü bir yapıda olmasına büyük fayda sağlayacaktır.
Zerdeçal: Zerdeçalın sindirim sistemini düzenlemeden, vücudun hormonal dengesini sağlamaya kadar bir çok faydası vardır. Sahip olduğu antioksidan özellikten dolayı bakterilere karşı savaşır ve hücrelerimizi korur. İltihap kaynaklı bir çok rahatsızlık vardır, zerdeçal içindeki kürkümin asit sayesinde vücudun iyileşmesinde büyük rol oynar. İltihap giderici özelliği bulunmaktadır. Yapılan bazı araştırmalara göre zerdeçal içerdiği kürkümin ile hücrelerin DNA’sının bozulmasını engeller ve kanser oluşumunu önler.
Zerdeçalın içerisinde bulundurduğu B6 vitamini seratonin hormonu salgılanmasını sağlar. Yani zerdeçal mutluluk verir.
Brokoli: Bağışıklık sistemini destekleyen gıdalardan biriside brokolidir. Faydaları saymakla bitmeyecek bu sebze, A, C, E vitaminleri ve karatin barındırır. Antioksidan bakımından da çok zengindir. Hücreleri serbest radikallere karşı korur ve kanser oluşumunu önleyecek etkilere sahiptir.
Brokoli, güçlü yapısı ile vücuttaki istenmeyen kimyasalların atılmasında da önemli bir rol oynamaktadır. bütün bunların yanı sıra kemik ve diş gelişiminde fayda sağlar. Diyet listelerinin de bir numaralı ismidir çünkü, kalorisi düşük bir sebzedir. Önemli bir lif kaynağı olan brokoli sizi uzun bir sürede tok tutar.
Ispanak: Sağlık açısından oldukça önemli besinlerden biridir. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlü olmasında büyük etkisi vardır. Vitaminler ve mineraller açısından zengin içeriği ile şifa deposu diyebileceğimiz sebzelerdendir. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini bulundurur. İçerisinde bulundurduğu magnezyum sayesinde ise metabolizmayı hızlandırır. Brokolide dediğimiz gibi diyet menüsünde olabilecek bir sebzedir. K vitamini içerdiği için kemik ve diş sağlığı içinde oldukça yararlıdır. Alzheimer olma olasılığını azaltır. daha bir çok özelliği ile sağlık açısından önemli besin maddelerindendir.
Sarımsak: Doğal bir antibiyotiktir. Anti bakteriyel etkisi nedeni ile birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Kansere karşı koruyucu besinler arasında ilk sırada gelmektedir. Ayrıca sarımsak içerdiği antifungal ve antioksidan özelliklerle kemik, cilt ve saç sağlığı için çok faydalıdır. Bağışıklık sistemini geliştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Mantar ve enfeksiyonlara karşı büyük bir etki göstermektedir. İnsanlar genelde sarımsak yedikleri zaman uykularının geldiğini söyle bu sarımsağın yüksek tansiyona karşı etkisinden kaynaklanmaktadır. Tansiyonu düşürür, bu nedenle düşük tansiyonu olan kişilere sarımsak tüketmemeleri önerilir. Saç dökülmesine karşı etkilidir, sakıran olarak bilinen Alopesi Areata hastalığının tedavisinde kullanılır. Kolesterole iyi gelir. Daha önce yapılan ve 12 ay süren araştırmaların sonucunda, düzenli olarak sarımsak tüketen kişilerde LDL(kötü) kolesterol seviyelerinde ciddi oranda düşüş gözlemlenmiştir.
Ay Çekirdeği: Zengin bir E vitamini kaynağı olan ay çekirdeği bağışıklık sistemi için çok faydalıdır. E vitamini diğer antioksidanlar gibi vücuttaki serbest radikaller ile savaşır. Düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Ay çekirdeğini fazla tüketmek kilo almaya ve sivilce oluşumuna neden olabilir aşırı miktarda tüketilmemelidir.
Badem: Badem de zengin bir E vitamini deposudur. Manganez, magnezyum ve lif bakımından da zengindir. Badem bir günde bir avuç kadar tüketildiğinde bağışıklık sistemini büyük ölçüde destekler.
Kırmızı Biber: Zengin bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca içeriğinde Beta karoten, kapsaisin ve antioksidan bulundurur. Metabolizmayı hızlandırır, vücut direncini arttırır ve bağışıklık sistemini büyük oranda destekler. Taze olarak tüketilmesi daha çok önerilen kırmızı biber, vücudun kalsiyum, potasyum, mineral ve tuz ihtiyacını karşılar. Kırmızı biber çekirdekleri ile birlikte tüketilirse daha faydalıdır. Çünkü antioksidan kaynağı ve C vitamini barındıran kısmı çekirdekleridir.
Yoğurt: Son yıllarda yapılan araştırmalarda probiyotik etki gösteren besinlerin özellikle bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini desteklediği görülmektedir. Ayrıca probiyotik besinler iltihabi hastalıkların oluşumunu önlemektede büyük etki göstermektedir. Bu nedenle yoğurt da bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar arasındadır.
Balık: Özellikle soğuk deniz balıkları yüksek oranda antioksidan etki gösteren Omega 3 içerir Omega 3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve özellikle kolon ve prostat kanserinin önlenmesinde yararlı olacağı düşünülmektedir. Haftada iki kez balık tüketmek bağışıklık açısından oldukça önemlidir.
Bağışıklık sisteminizin güçlü olması koronavirüse karşı çok etkili olacaktır ancak maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak gerekmektedir. Koronavirüse yakalanmış birinin evdeki bakımı hakkında sağlık bakanlığının yayınlamış olduğu broşür için aşağıdaki adrese bakabilirsiniz.
Olası veya Kesin Vakaların Evde Bakımı
Zeytin yaprağı çayının koronavirüs üzerindeki etkisini ise aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.